به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، نادعلی شامل دو دعای جداگانه به نام
نادعلی صغیر و
ناد علی کبیر میباشد که ماهیت مشابهی دارند و مضمون هر دوی آنها بر نمایان ساختن فضیلتهایی از امام اول شیعیان حضرت علی (ع) استوار است.
دعای ناد علی کبیر
دعای ناد علی کبیر با همان مصراع نخست دعای نادعلی صغیر آغاز میشود، اما از نظر بلندی حدود هشت برابر آن است. با این حال دو دعای مذکور از نظر مفهوم و ماهیت کاملا شبیه به یکدیگر هستند. همچنین دعای نادعلی کبیر برخلاف نسخهی صغیر آن از ساختار شعری برخوردار نیست.
بِسمِ الله الرحمن الرحیم
نادِ عَلیاً مَظهَرَالعَجائِب تَجِدهُ عَوَناً لَکَ فِی النَوّائِب لی اِلیَ اللهِ
حاجَتی وَعَلَیهِ مُعَوَّلی کُلَّما اَمَرتَهُ وَ رَمَیتَ مُنقَضی فی ظِللّ اللهِ وَ یُضِلل اللهُ لی اَدعُوکَ کُلَّ هَمٍ وَغَمًّ
سَیَنجَلی بِعَظَمَتِکَ یا اللهُ بِنُبُوَّتِکَ یا مُحَمَّدَ بِوَلایَتِکَ یا عَلِیُّ یا عَلِیُّ یا عَلِیُّ اَدرِکنی بِحقِّ لُطفِکَ الخَفیَّ اللهِ اَکبَرُ
اَنا مِن شَرِّ اَعدائکَ بَریءٌ اللهُ صَمَدی مِن عِندِکَ مَدَی وَعَلَیکَ مُعتَمِدی بِحقِّ إِیاکَ نَعبُدُ وَ إِیاکَ نَستَعینُ
یا اَبا لغَیثِ اَغِثنی یا اَبَا الَحَسَنَین اَدرِکنی یا سَیفَ اللهُ اَدرِکنی یابابَ اللهِ اَدرِکنی یا حُجَّهَ اللهِ اَدرِکنی یا وَلِیَّ اللهِ
اَدرِکنی بِحَقَّ لُطفِکَ الخَفیَّ یا قَهّارُ تَقَهَّرتَ بِا لقَهرِ وَ القَهر ُفی قَهرِ قَهرکَ یا قَهارُ یا قاهِرَ العَدُوّ یا واِلیَ الوَلِیَّ یا مَظهَرَ العَجائِبِ
یا مُرتَضی عَلِیُّ رَمَیتَ مِن بَغی عَلَیَّ بِسَهمِ اللهِ وَ سَیفِ اللهِ القاتِلِ اُفَوَّضُ اَمری اِلیَ اللهِ اِنَّ اللهُ بَصَیرٌ بِالعَبادِ وَ اِلحُکُم اِلهٌ واحِدٌ
لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحمنُ الرَّحیمُ یا غیاثَ المُستَغییَنِ یا دَلیلَ المُتَحیِّرِینَ یا اَمانَ الخائِفینَ یا مُعینَ المُتَوَکِلینَ یا رَاحِمَ المَساکینَ یا اِلهَ العالَمَینَ
بِرَحمَتِکَ وَ صَلَّی اللهُ عَلی سَیِّدِنا مُحَمَّدٍ وَ الِهِ اَجمَعین وَ الحَمدُ اللهِ رَبِّ العالَمینَ.
بخوان علی را که مظهر صفات عجیبه است. تا یاری کننده تو باشد در سختیها، این بنده پیوسته به خدا نیازمند است؛ و من در امورم به او تکیه کرده ام و امور گذشته و آینده ام را به او وا میگذارم و برای رفع هر ناراحتی تو را میخوانم.
تا مشکل حل و مسائل روشن گردد. قسم به بزرگیتای خدا و به پیامبریتای محمد و به ولایت توای علیای علیای علی مرا در یاب بحق لطف پنهانت.
الله اکبر و من از شر دشمنانت بیزاری میجویم. خدای بی نیاز از سوی تو یاری میشم و بر تو اعتماد دارم به حق ایاک نعبد و ایاک نستعین.ای پدر کمک،ای پدر حسنین مرا در یاب،ای شمشیر خداای در خدا،ای حجت خدا، ای، ولی خدا مرا در یاب.
به حق لطف پنهانتای غالب و غلبه کننده،ای دوست خدا،ای مظهر صفات عجیب،ای علی یقین دارم هرکه بخواهد ظلم نماید تو به شمشیر کشنده او را از پای در میآوری من تمام امورم را به تو واگذارمی کنم.
بدرستی او بصیر بر بندگان است و فرماید:خدای شما خدای واحد است و غیر از او خدایی نیست و بخشنده و مهربان.
مرا در یابای فریاد رس فریاد خواهانای راهنمای سر گردانانای امان دهتر سندگانای یاری دهنده پناه آورندگانای رحم کننده بر فقراای خدا به رحمتت مرا در یاب و درود فرست بر محمد و ال او و ستایش برای جهانیان است و بس)).
دعای نادعلی صغیر
دعای نادعلی صغیر ساختاری موزون دارد و به شکل یک شعر سروده شده است. البته این شعر بسیار کوتاه بوده و تنها چهار مصراع جداگانه را در بر میگیرد که در ترکیب با یکدیگر دو بیت پیوسته را تشکیل میدهند.
متن کامل این دعای چهار بیتی نیز به این ترتیب است: «نادِ عَلیاً مَظهَرَ العَجائِب / تَجِدهُ عَوناً لَکَ فِی النَوّائِب / کُلَّ هَمٍ وَغَمًّ سَینجَلی بِعَظَمَتِکَ / یا اللهُ بِنُبُوَّتِکَ یا مُحَمَّدَ بِوَلایتِکَ / یاعَلِی یا عَلِی یا عَلِی» البته کلمات «یا علی» که در پایان این دعا آمده است جزیی از چهار بیت مذکور به شمار نمیرود و تنها برای تکمیل این دعا آورده شده است. هر چند که دعای مذکر به این صورت نیز خوانده میشود: نادِ عَلیاً مَظهَرَ العَجائِب / تَجِدهُ عَوناً لَکَ فِی النَوّائِب / کُلَّ هَمٍ وَغَمًّ سَینجَلی / بِوَلایتِکَ یاعَلِی یا عَلِی یا عَلِی.
((به نام خداوند بخشنده مهربان/بخوان علی (ع) را که مظهر عجائب است/می یابی او را یاور در مشکلات/تمام هم و غم هایم امید دارم که بزودی برطرف شود/قسم به بزرگیتای خدا قسم به نبوتتای محمد (ص) و قسم به ولایتتای علی وای علی وای علی)).
به هر حال خواص دعای نادعلی در برخی روایات بیشتر از ۷۰۰ مورد عنوان شده است. مواردی که از امور عاطفی تا رویارویی با دشواریها و کج مداریهای معمول زندگی را در بر میگیرد. در واقع کسانی که به خواص دعای نادعلی اعتقاد دارند میتوانند از آن برای گرفتن حاجت در اموری مثل ازدواج، بیماری، خوشبختی و هر گونه مشکل و گرفتاری رایج استفاده کنند.
در قسمت دعای ناد علی کبیر "الحکم" باید تصحیح بشه به "الهکم"
بد نیست تجدید نظری در ویراستاری متن بشه